За настинките и витамин Ц

Всички кашлят, кихат, подсмърчат. Зима (?) е и се отпочнаха настинките.

И разбира се, започна се с бясното купуване на витамин Ц, препоръчването на витамин Ц и прочие.

За съжаление, освен ако нямате скорбут, витамин Ц е напълно безполезен при настинка. Не, наистина, честна дума, няма смисъл да си купувате витамин Ц.

Разбира се, увеличения прием на плодове, зеленчуци, мед, обличане адекватно, спорт, балансирана диета, задължително ще помогнат за евентуалните грипни настинки… но не и витамин Ц.

xkcd

Същото важи и за мултивитамините като цяло. Освен ако не са изрично предписани от лекар заради липси, самоволното им купуване и консумиране, е безполезно, безсмислено, а понякога дори откровено вредно. В най-добрия случай имате обогатена с витамини урина, в най-лошия случай може да предозирате на някои елементи, от които имате нужда от много малко количества.

Митът за полезността на витамините е много интересен, защото е базиран на частица истина, на нобелов лауреат с две награди и разбира се, на медиите, които с удоволствие повтарят и разпространяват нещо. За капак, в схемата се включват и хора, които просто гонят печалба и искат да се възползват от новата, популярна мода.

Дори днес във всяка аптека може да се видят десетки видове витамини. За него, за нея, за деца, за каквото ви хрумне.

От списание “Българска наука” са написали разкошен, детайлен текст по темата, можете да го намерите тук, страницата е 63.

Другата опция е да видите краткото предаване на Адам долу.

Добре де, ама какво толкова, че някой си е купил витамини или е направил нещо друго, за да се чувства добре? Плацебото е голяма работа и може да е от голяма полза, нали?

Ами… и да и не.

От една страна, да, плацебото може да свърши чудеса, от друга така или иначе сме се свръхмедикализирали и се пият лекарства за щяло и нещяло, отделно, че за грип често се пият антибиотици (което е безсмислено, освен в строго специфични ситуации), така че… пиенето на безвредни витамини наистина може да е по-добрата опция.

Обаче… важно, изключително важно е да знаем какво консумираме и защо. Реално консумацията на витамини е вид измама, която все още се случва, за сметка на стотици, хиляди хора, които пръскат излишни пари. И… освен всичко, може да е вредно. На свой ред прави хората уязвими за други измами, защото се вярва сляпо, дори когато информацията, че дадена практика не е полезна или нужна, е леснодостъпна.

И разбира се, винаги можем да си сложим една противогрипна ваксина и да приключим с ядовете. И не, от ваксината няма как да се разболеете от грип, защото вирусът във ваксината е обработен и “деактивиран”. Все пак, да не се забравя, че отнема няколко дни, за да да бъде активна имунизацията, т.е. не очаквайте, че се активизира от първата минута. Тялото му трябва малко време, за да обработи и да се аклиматизира.

Референции:
https://www.webmd.com/cold-and-flu/cold-guide/vitamin-c-for-common-cold#1

https://nccih.nih.gov/health/flu/indepth

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782

https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-7643-9912-2_13

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s